JORDGUBBSSORTER

Det finns många jordgubbssorter att odla i Sverige. På Abraham Hill odlar vi fyra olika sorter, detta för att göra säsongen så lång som möjligt och för att sprida riskerna som ett oberäkneligt väder kan innebära. Alla sorter har olika för- och nackdelar och tål olika typ av väder på olika sätt. Vi odlar samtliga sorter på friland, det vill säga inte i växthus eller i tunnlar.  

De flesta sorterna överlappar varandras skördetid så vi kan inte veta precis vilken sort du har köpt hos din handlare. Våra huvudsorter är Rumba och Malwina. I största möjliga utsträckning försöker vi använda literkartonger där det står vilken jordgubbssort kartongen innehåller. Du bör alltså kunna fråga din handlare vilken sort som erbjuds, samt läsa det högst upp på den gröna literkartongen. Här nedan finns en liten smakguide som förhoppningsvis hjälper dig att hitta sorten du söker. 

 
IMG_1075.JPG

HONEOYE

Är sött, friskt och har mycket bärsmak i sig. Bären är ofta klassiskt hjärtformade och har en generös och maffig jordgubbsdoft och en varm röd färg. Honeoye är känt för att vara ett saftigt och syrligt bär med välintegrerad friskhet. Honeoye är vår tidigaste sort som brukar skördas genom hela juni månad. 

 
Rumba2.jpg

rumba

Knubbiga och hjärtformade bär i klassiskt klar jordgubbsfärg. Doften och smaken är maffig med inslag av solmogna smultron och honung. Ett saftigt och friskt bär med sötsyrlig smak och lång eftersmak. Tidig sort.

 
IMG_1048.JPG

SALSA

Är en sötare och mildare jordgubbssort med en något ljusare nyans av röd färg än de övriga sorterna. Bäret påminner om Honeoye till utseende, då de har likadana flugor men Salsa har något mindre gula frön. Salsas form är i regel något knubbigare än övriga sorter. Salsa skördas i mitten av säsongen, med start omkring midsommar. 

 
Malwina låda.jpg

mALWINA

Detta är en mörkröd, saftig och konisk-formad jordgubbssort med mycket smak. Det som gör den speciell och ovanlig är det mörkt röda fruktköttet. Malwina är den senaste jordgubbssorten som vi odlar.