vanliga frågor

Säljer ni jordgubbar hemma på gården?
Nej, vi säljer bara till grossister. Dock gör vi ett undantag på midsommaraftons morgon. Om du vill beställa till midsommar så ring 044-70332 eller 0705-508583.

 

Hur bör man förvara jordgubbar?
Färska bär är en kylvara och bör därmed förvaras svalt, 6-8 grader är optimalt. Dock smakar bären mest och bäst om de är rumstempererade, så ta ut dem ur kylen i god tid innan servering. Om du låter bli att ta bort den gröna flugan, så håller jordgubbarna bättre. Djupfrysta jordgubbar bör förvaras kallare än - 17°C. Bäst resultat med infrysning får du om du skivar och sockrar bären lätt.

 

Hur kommer det sig att svenska jordgubbar är så otroligt söta och goda?
Långa dagar med mycket solljus är den största anledningen till att skandinaviska jordgubbar får en unik sötma. Solljuset, till skillnad från växthusvärme, gör att jordgubbarna utvecklar den sötma som vi vill ha i våra sommarbär. Dessutom är nattemperaturen låg i Skandinavien i förhållande till dagstemperaturen på sommaren vilket gör att fruktsockret bibehålls i bären.

 

Man kan ibland hitta svenska jordgubbar i butik från april till november, hur fungerar det?
Det beror på att de är odlade i växthus eller tunnlar. På Abraham Hill odlar vi endast jordgubbar på friland då vi anser att det ger den absolut bästa smaken. Jordgubbens sötma varierar med solljuset, ju mer sol desto mer smak och sötare gubbe. Vår säsong brukar vara i nästan tre månader, från slutet av maj till mitten av augusti.

 

I vilka butiker hittar vi era jordgubbar?
Då vi levererar den största delen av våra jordgubbar till grossister, som sedan säljer vidare bären, vet vi inte precis vilka butiker som bären hamnar i då detta varierar under säsongen. Dock har vi ett antal mindre, lokala kunder i Skåne som i regel alltid säljer våra jordgubbar, bland annat:

 

Varför tillhandahåller ni inte den goda jordgubbssorten Zephyr?
Det utvecklas ständigt nya jordgubbssorter som är mer beständiga mot svåra väderförhållanden och som har längre hållbarhet. Just Zephyr är en gammal kär favoritsort hos många och den hade en populär smak. Dock klarade den inte transporter särskilt väl samt möglade för lätt, vilket man såklart vill undvika.

 

Vilka smaker är jordgubbens smakkompisar?
Rå jordgubbe: avokado, balsamico, basilika, citronmeliss, citron, crème fraiche, fläderblom, grädde, grönpeppar, halvah, kardemumma, kvarg, lime, mandel, mynta, pistasch, rosenvatten, sockerkaka, svartpeppar, svartvinbärssaft, sött vitt vin, vanilj, veteöl

Tillagad jordgubbe: anis, citronskal, rabarber, svarta vinbär, ingefära

 

Vilken sort passar bäst till sylt och saft?
Alla våra sorter passar bra till detta men om man vill köpa stora mängder och frysa in eller safta och sylta så bör man passa på precis efter midsommar eller i början på juli. Då är nämligen priserna oftast som lägst ute i butik, eftersom att nästan alla Sveriges odlare erbjuder bär vid denna tid och därmed blir utbudet stort. Vi själva brukar göra sylt på Honeoye vid denna tid då det är ett utmärkt syltbär.

 

Hur länge pågår er jordgubbssäsong?
Givetvis beror det på vädret, men i regel börjar vi skörda betydande mängder omkring mors dag i slutet på maj och fortsätter en bit in i augusti.

 

Vad innehåller jordgubbar?
Näringsämne per 100 gram:

  • Folacin 18 mikrogram
  • Järn 30 milligram
  • Kalium 198 milligram
  • Kolhydrater 7,4 gram
  • Kostfibrer 2,4 gram
  • Magnesium 15 milligram
  • Vitamin C 66 milligram

Jordgubbar innehåller alltså mycket nyttigheter och är därmed bra för hälsan. Förutom många olika antioxidanter så innehåller bären mycket järn och vitamin C. Eftersom jordgubbar är fiberrika så upplevs ofta en skön mättnadskänsla efter ett jordgubbsintag, och dessutom är de en mycket rik källa på den hälsobefrämjande ellagsyran, som bland annat har antiinflammatorisk effekt.

 

Vad rekommenderar ni att dricka till jordgubbar?
Till naturella jordgubbar: Fresita (nr 7866) Chile, 79 kr. Halvtorr friskt mousserande vin med mycket fruktig smak av jordgubbar, hallon och smultron. Häftigt, uppfriskande och personligt.

Alkoholfritt alternativ: Billabong Sparkling Brut (nr 1945) Australien, 45 kr. Gott bubblande i lättsam frisk och torr stil med smak av äpplen och citrus. Fin mogen fruktsötma rundar av och balanserar upp vinet på ett rakryggat och piggt vis.

Oslagbart: Bäst är nog ändå kombinationen av färska jordgubbar och riktig champagne.